
Na pewno każdy widział filmy z Dalekiego Wschodu, w których skośni rycerze biją się na charakterystyczne miecze.
Najistotniejsze narzędzie w kulinariach to nóż szefa kuchni. Powinien leżeć odpowiednio w dłoni, być ostry i niezawodny. Japońskie noże tego typu są robione zazwyczaj ze stali węglowej, damasceńskiej albo niklowej. Metoda wykuwania w kuźni bardzo przypomina sposób wytwarzania mieczy samurajskich, gdyż polega na skuwaniu kolejnych warstw stali. Staranne ręczne wyrabianie ostrzy sprawia, że są one bardzo wygodne i trwałe. Kiedy raz poznasz taki nóż, zanotujesz sporą różnicę. I od razu usuniesz z kuchni banalne noże produkowane na Tajwanie. Noże japońskie są wyrabiane z doświadczeniem japońskiej historii.

Porządny kucharz powinien dysponować wieloma modelami noży.
Przygotowaliśmy dla Ciebie nowe przyciągające informacje na interesujący Cię temat. Przejdź do kolejnego wpisu i czytaj wpis Cypr północny.
Prawidłowy zestaw ostrzy musi zawierać sztućce odpowiednie do różnorakich rodzajów pożywienia. Rdzennie japońskie są naturalnie ostrza do sushi. Nie da sobie rady bez nich kucharz, pragnący robić to wspaniałe dzieło kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni. W zestawie powinny być ostrza do krojenia sera, noże do obierania ryb (niezwykle praktyczne w przypadku karpi), ostrza do kawałkowania jarzyn, osobne noże do wędlin. W sklepach są w sprzedaży japońskie noże do każdej potrawy. Do najpopularniejszych firm zalicza się: Tojiro, Taisan i Sakon Shiraume . Ceny są znacząco większe od cen banalnych, robionych taśmowo noży. Za jakość się płaci, to święta racja. A ile konkretniej? Aby dostać niezły japoński nóż, trzeba zapłacić od tysiąca złotych wzwyż.